Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

PATTER NOSTER

PATTER NOSTER

 
 
 
Μια απλή και διακριτική αρματωσιά που μπορεί να εφαρμοστεί σε δύο είδη βυθών, σε αμμώδη βυθό αλλά και σε ανάμεικτο. Και αυτό γιατί έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την θέση του παράμαλου πάνω στην μάνα. Ψαρεύει πλήθος ψαριών, απο μουρμούρες σε αμμώδη βυθούς μέχρι και τσιπούρες πάνω απο τα φύκια και τα βραχάκια των ανάμεικτων βυθών. Το όνομα ''patter noster'' βγήκε απο την μορφολογία που έχει ο σύνδεσμος μάνα-παράμαλο, δηλαδή stopper, φωσφοριζέ χάντρα, στριφτάρι, φωσφοριζέ χάντρα, stopper. Η συγκεκριμένη αρματωσιά χρησιμοποιείται τόσο στο beach ledgering, όσο και στο surf casting με μόνη διαφορά την διάμετρο της μάνας/παράμαλου, τα στριφτάρια και το βαρίδιο. Ακολουθεί η εικόνα της αρματωσιας:
 
 
 
 
 
 

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑΣ

 

=> Η μάνα θα είναι από απλή πετονιά με πολύ καλή αντοχή διαμέτρου 0.35mm-0.30mm και μήκους 1.5m-2.0m.
 
=> Το βαρίδιο που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος αρκεί να εφαρμόζεται σε στριφταροπαραμάνα. Το βάρος του πρέπει να είναι 60gr-80gr. Σε περίπτωση που ψαρεύουμε σε αμμώδη βυθό θα πρότεινα το βαρίδιο με προεξοχές(''δοντάκια'') ώστε να αφήνει ίχνη στην άμμο για τα μουρμούρια. Εάν όμως πρόκειται να ψαρέψουμε σε ανάμεικτο βυθό τότε δεν θα έβρισκα πιο κατάλληλο βαρίδιο από αυτό της εικόνας ώστε να μην σκαλώνει στα βραχάκια.
 
=> Για την σύνδεση μάνα-βαρίδιο θα χρησιμοποιήσουμε μια στριφταροπαραμάνα. Πολλοί συνάδελφοι χρησιμοποιούνε αντί για στριφταροπαραμάνα θηλιά, το οποίο όμως δεν συνίσταται καθώς η θηλιά μπορεί να σπάσει κατά την διάρκεια της ρίψης.
 
=> Πριν την στριφταροπαραμάνα τοποθετούμε στην μάνα μία φωσφοριζέ χάντρα.
 
=> Προκειμένου να κατασκευάσουμε τον σύνδεσμο μάνα-παράμαλο θα χρειαστούμε δύο φωσφοριζέ χάντρες, δύο stoppers από σιλικόνη και ένα στριφτάρι. Η σωστή σειρά που θα πάρουν όλα αυτά πάνω στην μάνα είναι η εξής:1)stopper, 2)φωσφοριζέ χάντρα, 3)στριφτάρι, 4)φωσφοριζέ χάντρα και 5) stopper. Στο εμπόριο διατίθενται έτοιμοι σύνδεσμοι για όποιον θέλει να γλιτώσει την δουλειά.
 
 
=> Η σύνδεση της αρματωσιάς μας θα γίνει με ένα στριφτάρι το οποίο θα εφαρμοστεί στην στριφταροπαραμάνα.
 
=> Το παράμαλο πρέπει να είναι από fluorocarbon(αόρατη πετονιά), διαμέτρου 0.25mm-0.20mm και με μήκος 1.0m-2.0m. Επίσης σε περίπτωση που τοποθετήσουμε το παράμαλο στο κάτω μέρος της μάνας πριν το βαρίδιο τότε το παράμαλο μπορεί να έχει μήκος 1.0m-2.5m. Εαν το μήκος είναι 1.5m-2.0m τότε η χρήση bait clip είναι υποχρεωτική.
 
=> Για το είδος και νούμερο αγκιστριού δεν απαιτείται κάτι συγκεκριμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί η αρματωσιά patter noster ψαρεύει πολλά είδη ψαριών. Συνεπώς το είδος και το νούμερο του αγκιστριού που θα βάλουμε εξαρτάται απο τα ψάρια που θα κυνηγήσουμε.
 
Παρακάτω ακολουθούνε οι κόμποι που θα χρησιμοποιήσουμε για την συγκεκριμένη αρματωσιά:

 
 
 
Το σημαντικό στοιχείο αυτής της αρματωσιας είναι ο σύνδεσμος μάνα-παράμαλο. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος μπορεί να μετακινηθεί σε όλο το μήκος της μάνας και να μείνει ακίνητος στο σημείο που θέλουμε. Μπορούμε δηλαδή να ψαρέψουμε σε αμμώδη βυθούς έχοντας τον σύνδεσμο χαμηλά ή σε βυθούς με φύκια και βραχάκια έχοντας τον σύνδεσμο ψηλά ώστε να μην χάνεται στο δόλωμα.
 
 
 
 
GREEK CASTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου