Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ CASTING

H TEXNIKH TOY CASTING




Τί είναι λοιπόν το ''casting''; Προκειμένου να απαντήσουμε στην παραπάνω ερώτηση πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πολύ καλά τον όρο ''ψάρεμα''. Για μερικούς το ψάρεμα είναι χόμπι, διασκέδαση ή μια πρόκληση ενώ για άλλους εργασία και τρόπος διαβίωσης. Για όποιον λόγο όμως και αν ψαρεύουμε το ψάρεμα ή αλλιώς αλιεία ως επίσημη ορολογία είναι η τέχνη η οποία αποβλέπει στην σύλληψη ιχθύων και άλλων υδρόβιων οργανισμών. Η τέχνη του ψαρέματος εφαρμόζεται στην θάλλασα(θαλάσσια αλιεία) αλλά και στο γλυκό νερό. Η θαλάσσια αλιεία διακρίνεται κυρίως σε δύο κατηγορίες, στην α) μικρή ή παράκτια αλιεία και στην β) μεγάλη ή βιομηχανική αλιεία ανοιχτής θάλασσας. Η παράκτια αλιεία αποβλέπει στη σύλληψη ψαριών του πυθμένα της θάλασσας (αλιεία βυθού) εν αντιθέσει με την αλιεία ανοιχτής θάλασσας που είναι κυρίως αλιεία επιφάνειας και στην οποία γίνεται χρήση μεγάλων μηχανικών μέσων και μηχανοκίνητων σκαφών. Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν το casting είναι μια τεχνική ψαρέματος που εξασκείται στα πλαίσια της μικρής ή παράκτιας αλιείας. Ιστορικά η τεχνική του casting ξεκίνησε από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την ανάγκη των ιταλών πρωταθλητών για μακρινές βολές και για περισσότερα ψάρια για να κερδίζουν στους αγώνες που συμμετείχαν. Αυτοί με τη σειρά τους πήραν στοιχεία από το feeder των αγγλοσαξωνικών χωρών, καθώς η χρήση των λεπτών εργαλείων και του μαλαγρωτή σε λίμνες και ποτάμια ανήκε ιστορικά στους Σάξονες ψαράδες και προσαρμόστηκε στο casting των ιταλών. Το casting αξιοποίησε τις προηγούμενες τεχνικές και τις προσάρμοσε στις ανάγκες των μεσογειακών ωκεάνιων χωρών, οι οποίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ωκεάνια κύματα και να ψαρέψουν σε απόσταση μεγαλύτερη από την θραύση αυτών των μεγάλων κυμάτων. Σήμερα, κατηγοριοποιώντας τη τεχνική του casting, θα λέγαμε πως διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες α) στο casting με ελαφρύ εξοπλισμό (Beach ledgering ) και β) στο casting βαρύ εξοπλισμό (surf casting). Συνεπώς το casting αποτελεί μια τεχνική ψαρέματος απο την ακτή με καλάμι και κύριο χαρακτηριστικό τις μακρινές βολές.

beach ledgering
surf casting














Προκειμένου όμως να εξασκήσουμε την τεχνική του casting απαιτούνται τρεις βασικοι παράγοντες:

  • Εξοπλισμος
  • Γνώση και ικανότητα πάνω στην τεχνική
  • Κατάλληλο δόλωμα






Ο βασικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουμε στο casting αποτελείται απο α)δύο ή περισσότερα καλάμια ειδικά για παράκτιο ψάρεμα, β)αρματωσιες και γ)βάσεις ή τρίποδας για την στήριξη των καλαμιών. Η μορφολογία( action των καλαμιών, παραβολικότητα των καλαμιών, μύτες καλαμιών, μηχανισμός, αντοχή και διάμετρος πετονιάς, είδος βαριδίου, είδος αρματωσιάς κτλ) είναι το στοιχείο που θα καθορίσει τι είδος casting εξασκούμε(beach ledgering ή surf casting).


Η γνώση και ικανότητα πάνω στην τεχνική του casting είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πάρα πολύ στα επόμενα άρθρα. Το πώς κάνουμε ρίψη βολών στο κατάλληλο σημείο και στη σωστή απόσταση, πως επιλέγουμε την κατάλληλη ακτή, πως εκμεταλευόμαστε τις καιρικές συνθήκες, πως κατασκευάζουμε τις αρματωσιές μας, πως ''καρφώνουμε'' το ψάρι και πώς το φέρνουμε έξω, πως συντηρούμε τον εξοπλισμό μας κτλ είναι κάποιες βασικές γνώσεις που πρέπει να κατέχουμε οπωσδήποτε.


Η επιλογή του κατάλληλου δολώματος είναι το Α και το Ω σε κάθε τεχνική ψαρέματος. Πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα δολώματα και πως δολώνονται, σε ποια ψάρια απευθύνεται το κάθε δόλωμα, το είδος του βυθού και τις καιρικές συνθήκες που ψαρεύει το κάθε δόλωμα κτλ. Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα σας προτρέπω να συμβουλευτείτε την σελίδα του blog ''ΔΟΛΩΜΑΤΑ'' αλλά και τα αντίστοιχα άρθρα.

τρίποδας για την στήριξη των καλαμιών








παράδειγμα αρματωσιας





















Πιστεύω ότι έγινε πλήρως κατανοητό το τί είναι η τεχνική του casting και σε ποιές κατηγορίες διαχωρίζεται. Στα άρθρα που θα ακολουθήσουν θα αναλύσω κάθε στοιχείο αυτής της πανέμορφης τεχνικής ψαρέματος η οποία μπορεί να προσφέρει καλές ψαριές και μεγάλες συγκινήσεις




GREEK CASTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου