Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΣΤΟΥ ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΣΤΟΥ ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

 
 
 
 
   Όπως και σε κάθε άλλη τεχνική ψαρέματος με καλάμι έτσι και στην τεχνικη του beach ledgering πρέπει πρώτα να προμηθευτούμε το κατάλληλο καλάμι το οποίο θα μας εξασφαλίσει ένα σωστό, ευχάριστο και αποδοτικό ψάρεμα. Στην συγκεκριμένη τεχνική βέβαια απαιτούνται απο δύο ή και περισσότερα καλάμια καθώς θα χρειαστεί να καλύψουμε μεγάλη έκταση των  παράκτιων νερών προκειμένου να βρούμε τις ζώνες στις οποίες βρίσκονται τα ψάρια που κυνηγάμε. Ποιό είναι όμως το κατάλληλο καλάμι για beach ledgering και ποιά τα χαρακτηριστικά του;
 
 
 





Στην σύγχρονη αγορά υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που μας προσφέρουν σε άριστη ποιότητα τόσο υλικά όσο και μοντέλα καλαμιών. Εδώ πέρα όμως θα ήθελα να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό. Όλες αυτες οι εταιρείες διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε αυτές που παράγουν υλικά για την κατασκευή καλαμιών και σε αυτες που παράγουν πλήθος μοντέλων καλαμιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα μοντέλα που παράγονται απο τις εταιρείες της πρώτης κατηγορίας υστερούν απέναντι σε αυτά της δεύτερης κατηγορίας ή το αντίθετο. Για παράδειγμα η εταιρεία TRABUCCO είναι εξειδικευμένη να παράγει ποιοτικά υλικά για την κατασκευη καλαμιών εν αντιθέση με την LINEA EFFE η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγη νέων μοντέλων καλαμιών. Παρόλλα αυτά όμως πολλά μοντέλα της TRABUCCO είναι σε θέση να ανταγωνιστούν ισάξια τα αντίστοιχα μοντέλα της LINEA EFFE. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ ότι κάθε εταιρεία χρησιμοποιεί την δικιά της τεχνολογία και γνώση.
 
 
 
Ένας παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογη του καλαμιού μας θα είναι σίγουρα η οικονομικη δυνατότητα. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε όλοι μας να αποκτήσουμε εκείνα τα πανέμορφα καλάμια των 300+ ευρώ τα οποία θα χαρίσουν αξέχαστες στιγμές ψαρέματος σε όποιον βάλει μαθιά το χέρι στην τσέπη. Θα έλεγα ότι η μέση τιμή ενός καλού από άποψη ποιότητας καλαμιού beach ledgering ειναι γύρω στα 70 ευρώ. Βέβαια εάν έχουμε την δυνατότητα να υπερβουμε για λίγο τα 100 ευρω τότε θα αποκτήσουμε σίγουρα ένα εξαιρετικό καλάμι για το ερασιτεχνικό ψάρεμα.
 
 
 
Ας προχωρήσουμε όμως και ας αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά ενός καλαμιού που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την τεχνική του beach ledgering. Θα θέσω από τώρα ως βασική και απαραίτητη προυπόθεση το καλάμι να είναι κατασκευασμένο απο άριστης ποιότητας carbon. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:
 
  • το καλάμι πρέπει να έχει σωστή κατανομή βάρους και να είναι ελαφρύ
  • η μύτη πρέπει να είναι ευαίσθητη
  • τα δακτυλίδια(οδηγοί) πρέπει να είναι ανθεκτικά
  • η βάση για την τοποθέτηση του μηχανισμού να είναι ελαφριά και ανθεκτική στον χρόνο
  • fast action(μικρή δράση)
  • να έχει τάπα
  • το μήκος του καλαμιού να είναι 3.5m-4m
 
Το καλάμι πρέπει να έχει σωστή κατανομή βάρους και να είναι ελαφρύ: Προκειμένου να έχουμε ένα ευχάριστο και ξεκουραστικό ψάρεμα, το βάρος του καλαμιού μας πρέπει να είναι μικρό έως στο ελάχιστο καθώς η τεχνική του beach ledgering απαιτεί πολλές ώρες ψαρέματος. Ένα καλάμι με λάθος κατανομή βάρους επιβαρύνει τον καρπό του χεριού και κάνει το ψάρεμά μας κουραστικό. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν προτού αγοράσουμε το καλάμι να το πάρουμε στα χέρια μας και να αξιολογήσουμε το βάρος του. Συνήθως τα καλάμια με σωστή κατανομή βάρους έχουν την βάση του μηχανισμού αρκετά ψηλά κάνοντας έτσι το καλάμι πιο ισορροπημένο και τις βολές μας πιο μακρινές.
 
 
Η μύτη πρέπει να είναι ευαίσθητη: Δεδομένου ότι στην τεχνική του beach ledgering κυνηγάμε ψάρια τα οποία πολύ σπάνια θα ξεπεράσουν το 1kg και το τσίμπημά τους είναι πολύ ελαφρύ, η μύτη του καλαμιού θα πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητη ώστε να καταλαβαίνουμε και το παραμικρό τσίμπημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά απο αυτά τα ψάρια προτιμούν να επεξεργαστούν πρώτα το δόλωμα προτού το τραβήξουν μακριά ή το καταπιούν.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τα δακτυλίδια(οδηγοί) πρέπει να είναι ανθεκτικά: Tα δακτυλίδια βοηθούν την πετονιά να ξετυλίγεται ομαλά και εύκολα από τον μηχανισμό όταν πρόκειται για ψαρέματα με μακρινές ή κοντινές ρίψεις. Είναι τοποθετημένα σε συγκεκριμένες αποστάσεις επάνω στο καλάμι και οι αποστάσεις αυτές εξαρτώνται από το μήκος του καλαμιού. Το υλικό κατασκευής τους ποικίλει με το πιο συνηθισμένο να είναι το κεραμικό το οποίο έχει μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Επίσης τα δακτυλίδια χρειάζονται προσοχή ώστε να μην λυγίζουν κατά το κλείσιμο του καλαμιού.
 
 
 
 
Η βάση για την τοποθέτηση του μηχανισμού να είναι ελαφριά και ανθεκτική στον χρόνο: Η βάση για την τοποθέτηση του μηχανισμού πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ρητίνη που θεωρείται ελαφρύ αλλά και πολύ ανθεκτικο υλικό.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fast action(μικρή δράση):  Εδώ θα σταθώ λίγο καθώς το action(δράση) σε ένα καλάμι είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. To action  υποδηλώνει την καμπύλη που σχηματίζει η μύτη του καλαμιού όταν προσπαθήσουμε να ρίξουμε ένα  βάρος. Εκφράζεται σε γραμμάρια, αναγράφεται επάνω σε όλα τα καλάμια και έχει άμεση σχέση με την αντοχή τους. Ένα καλάμι με μικρό action είναι σίγουρο ότι δεν κάνει για μεγάλα θηράματα ενώ αντίθετα καλάμια με μεγάλο action ψαρεύουν με μεγάλες αντοχές. Το σημαντικό εδώ είναι ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε το action του καλαμιού καθώς κινδυνεύουμε να ''τραυματίσουμε'' το καλάμι στα αδύνατα σημεία του. Επίσης το action ενός καλαμιού είναι ανάλογο του μήκους του. Στην τεχνική του beach ledgering το action του καλαμιού πρέπει να είναι μικρό(fast action) καθώς ψαρεύουμε με κοντινές βολές, κυνηγάμε μικρά εως μεσαία(1 kg max) ψάρια και το μήκος του καλαμιού σπάνια ξεπερνάει τα 3.5m-4m. Συγκεκριμένα ένα ιδανικό καλάμι beach ledgering μπορεί να έχει fast action 100gr max. Υπάρχουν όμως και καλάμια τα οποία συνδιάζουν μια πολύ ευαίσθητη μύτη με action 250+ gr. Βέβαια η τιμή τους είναι πολύ πιο υψηλή.
 
Να έχει τάπα: Η τάπα είναι ένα πλαστικό συνήθως καπάκι στην βάση του καλαμιού το οποίο αφαιρείται προκειμένου να γίνει η συντήρηση. Η τάπα είναι βασική προυπόθεση προκειμένου να γίνεται σωστά και εύκολα η συντήρηση του καλαμιού ώστε αυτο να διατηρήσει την ποιότητα και αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου.
 
 
 
Το μήκος του καλαμιού να είναι 3.5m-4m: Το μήκος ενός καλαμιού παίζει πρωταγονιστικό ρόλο στις ρίψεις. Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος τόσο πιο μακρινή θα είναι και η βολή μας. Στην τεχνική του beach ledgering δεν απαιτούνται μεγάλες και μακρινές βολές. Συνεπώς δεν είναι απαραίτητο το καλάμι μας να έχει μεγάλο μήκος. Επίσης όσο αυξάνεται το μήκος ενός καλαμιού αυξάνεται και η τιμή του.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Προσωπικά μου αρέσουν πολύ δύο συγκεκριμένα καλάμια beach ledgering τα οποία ανήκουν και στον εξοπλισμό μου. Είναι το ''SHIMANO MORMORA 3.50m/100gr'' και το ''LINEA EFFE ATLANTICA 4.20m/250+gr''(καλάμι το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει και στις απαιτήσεις του surf casting). Στα συγκεκριμένα καλάμια θα κάνω ξεχωριστή αφιέρωση και θα αναλύσω όλα τα χαρακτηριστικά τους.
 
 
 
Τέλος, ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να κάνει όσο το δυνατόν πιο απλή και σωστή την διαδικασία επιλογής καλαμιού. Στην κατηγορία ''ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ'' θα βρείτε άρθρα τα οποία είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε συγκεκριμένα μοντέλα καλαμιών.
 
 
 
 
GREEK CASTERS
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου