Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

H TEXNIKH TOY BEACH LEDGERING


Το Beach Ledgering γεννήθηκε κυρίως ως μια ειδικότητα του surf casting, ενώ τα τελευταία χρόνια έγινε ένα ιδιαίτερο στυλ ψαρέματος. Όπως προδίδει και το Αγγλοσαξονικό όνομα αυτης της τεχνικής, είναι ένα είδος ψαρέματος που εξασκείται απο την ακτή και κυρίως από την παραλία. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που έχω παρατηρήσει συνάδελφους ψαράδες να εφαρμόζουν την συγκεκριμένη τεχνική και από λιμάνι. Τα κύρια χαρακτηριστικά που εκπροσωπούν το beach ledgering ειναι η ηρεμία, η λεπτομέρεια, οι κοντινές βολές, τα ευαίσθητα φυσικά δολώματα και τα πονηρά ψάρια των αμμώδη βυθών.





Ποιές είναι όμως οι βασικοί παράμετροι που διαχωρίζουν το beach ledgering από το surf casting; Η απάντηση είναι:
  • Ο εξοπλισμός
  • Οι καιρικές συνθήκες
  • Το είδος του βυθού και το βάθος
  • Τα ψάρια
  • Το δόλωμα


Ας αναλύσουμε λίγο όμως τις παραπάνω παραμέτρους.



ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Στο beach ledgering έστω και αν δεν απαιτούνται μεγάλες βολές δεν σημαίνει ότι ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι πρόχειρος και χαμηλής ποιότητας. Αντίθετα πρέπει να είναι ποιοτικός και ανθεκτικός με ιδιαίτερη έμφαση στην λεπτομέρεια και στην ακρίβεια. Το κατάλληλο καλάμι για beach ledgering πρέπει να διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του surf casting που μας επιτρέπουν να ρίξουμε μακρινές βολές με ευκολία, χωρίς κούραση και χωρίς να καταπονείται ο εξοπλισμός μας, ενώ πρέπει να είναι ταυτόχρονα ευαίσθητο και ελαφρύ. Και εδώ φίλοι μου μπαίνει η μεγάλη και εντυπωσιακή τεχνολογία των καλαμιών στην οποία θα αναφερθώ αργότερα με ξεχωριστό άρθρο. Το κατάλληλο μήκος των καλαμιών είναι απο 3.5m έως 4.5m. Τα καλάμια αυτά πρέπει να έχουν οπωσδήποτε fast action και πολύ ευαίσθητη μύτη ώστε να καταλαβαίνουμε και το παραμικρό τσίπμημα.
καλάμι για beach ledgering
ευαίσθητη μύτη καλαμιού με fast action


Όσον αφορά τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιήσουμε, αυτός θα πρέπει να είναι ανθεκτικός, αξιόπιστος και πολύ καλά ισορροπημένος πάνω στο καλάμι μας. Θα πρέπει επίσης να διακρίνεται για την γρήγορη ταχύτητα περιστροφής(άνω των 4.5m ανά περιστροφή). Πολύ σημαντικό ακόμη είναι και το design της μπομπίνας του μηχανισμού το οποίο θα επιτρέπει την ελευθέρωση της πετονιάς χωρις τριβές.


Τα βαρίδια που θα χρησιμοποιήσουμε κυμαίνονται μεταξύ 10gr-100gr και αυτό επειδή στο beach ledgering δεν κάνουμε μεγάλες και μακρινές βολές. Παρακάτω ακολουθούν εικόνες με είδη βαριδίων που χρησιμοποιούμε στο beach ledgering.



βαρίδιο ''ελιά''





βαρίδιο με ''φτερά''



















Οι πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχουν μικρή διάμετρο(0.35mm-0.30mm η μάμα και 0.25mm-0.20mm τα παράμαλα), πολύ καλή ποιότητα και αντοχή. Δεδομένου ότι στην συγκεκριμένη τεχνική έχουμε να κάνουμε με πονηρεμένα ψάρια, όπως η τσιπούρα και η μουρμούρα, για τα παράμαλα θα ήταν καλο να χρησιμοποιούμε πετονιά fluorocarbon ή αλλιώς ''αόρατη πετονιά''.
Όσον αφορά το αναλώσιμο μέρος του εξοπλισμού δηλαδή τα στριφτάρια, οι στριφταροπαραμάνες, οι χάντρες κτλ θα πρέπει να κυριαρχεί η διακροτικότητα και η αντοχή.

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Η τεχνική του beach ledgering πραγματοποιείται είτε την ημέρα είτε την νύχτα από την Άνοιξη μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου έως και τις αρχές του Χειμώνα. Οι καλύτερες καιρικές συνθήκες για την άσκηση της συγκεκριμένης τεχνικής είναι η άπνοια όπου η θάλασσα είναι ήρεμη με μικρά ρεύματα να κουνάνε το νερό και τα ιζήματα του αμμώδη βυθού. Όλα αυτά βέβαια πάντα με βάση την παλίρροια και τις φάσεις της Σελήνης.

ΕΙΔΟΣ ΒΥΘΟΥ ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ: Οι καλύτεροι τύποι βυθού για την άσκηση του beach ledgering είναι ο αμμώδης βυθός και ο ανάμεικτος βυθός(αμμώδης με απομονωμένα βραχάκια και φύκια). Και αυτό γιατί αυτοί οι δύο τύποι βυθών φιλοξενούν τα τρία κυρίαρχα ψάρια που κυνηγάμε στην συγκεκριμένη τεχνική, την μουρμούρα, την τσιπούρα και τον σαργό. Επίσης σε τέτοιους τύπους βυθού περιορίζονται στο ελάχιστο τα ''σκαλώματα'' τα οποία μας καταστρέφουν τον εξοπλισμό και μας σπαταλάνε χρόνο. Το βάθπς στο οποίο θα ψαρέψουμε δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο καθώς τα ψάρια που κυνηγάμε βρίσκονται κοντά στην ακτή όπου το ρεύμα ανακατώνει τον βυθό και τα ιζήματα του αποκαλύπτωντας τροφή.

ΤΑ ΨΑΡΙΑ: Στην τεχνική του beach ledgering δεν κυνηγάμε μεγάλα ψάρια. Τα μεγαλύτερα ψάρια που πιθανόν να δούμε στις αρματωσιές μας θα είναι έως 800gr-1kg ενώ τα πολύ μικρά ψαράκια θα πρέπει να τα ρίχνουμε πίσω στη θάλασσα όπως ορίζει ο νόμος. Σε περίπτωση κατάποσης κόβουμε το παράμαλο και σε καμιά περίπτωση δεν ''ψαλιδίζουμε'' το ψάρι ενώ είναι ακόμα ζωντανό. Τα είδη των ψαριών που κυνηγάμε στην συγκεκριμένη τεχνική είναι η τσιπούρα, η μουρμούρα, ο σαργός, το μυλοκόπι, το σαλάχι, η γλώσσα, το λαβράκι, το γοφάρι και το μαγιάτικο. Πολλές φορές μπορεί να πιάσουμε και μουγγριά ή σμέρνες.

ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ: Στο beach ledgering μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε φυσικό δόλωμα, δολωμένο ολόκληρο ή σε κομμάτια. Προκειμένου όμως να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας συνίσταται το δόλωμα να δολώνεται ζωντανό και ολόκληρο με την χρήση βελόνας. Τέλος δεδομένου ότι η τεχνική του beach ledgering χαρακτηρίζεται απο ήρεμες καιρικές συνθήκες και την ''λεπτότητα'' του εξοπλισμού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και τα πιο ευαίσθητα δολώματα. Διαδεδομένα δολώματα για αυτή την τεχνική είναι όλα τα σκωληκοειδή, τα καραβιδάκια, τα σκαρτσίνια, τα μύδια, οι πορφύρες, τα καβουράκια και τα ψαροδόλια.

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου ήταν η κατανόηση του beach ledgering και των συνθηκων κάτω από τις οποίες ασκείται η συγκεκριμένη τεχνική. Στα άρθρα που θα ακολουθήσουν θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε πτυχή αυτης της τεχνικής με σκοπό πάντα ένα πιο αποδοτικό ψάρεμα.





GREEK CASTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου