Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΟ BEACH LEDGERING

ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΟ BEACH LEDGERING

 
 
 


Οι ειδοποιητές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο beach ledgering είτε ψαρεύουμε τη νύχτα, είτε την ημέρα. Μας ειδοποιούν αμέσως για το παραμικρό τσίμπημα και εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο. Αν προσπαθήσουμε να ψαρέψουμε με την τεχνική beach ledgering χωρίς ειδοποιητές θα καταλάβουμε σύντομα την δυσκολεία να αντιληφθούμε ένα τσίμπημα ανάμεσα σε τέσσερα καλάμια, πόσο μάλλον αν είναι νύχτα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι ειδοποιητές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού μας.
 
 




Οι ειδοποιητές διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες:
  • Οπτικοί ειδοποιητές
  • Ακουστικοί ειδοποιητές
  • Ηλεκτρονικοί-Ασύρματοι ειδοποιητές                                                                         
Ας αναλύσουμε όμως την κάθε κατηγορία ξεχωριστά.
 
Οπτικοι ειδοποιητές: Πρόκειται για τα ''μαιμουδάκια'' και τα sialum.
 
 


Τα sialum είναι φωσφοριζέ σωληνάκια τα οποία τοποθετούνται συνήθως στην μύτη του καλαμιού με ειδική βάση και προδίδουν μέχρι και το παραμικρό τσίμπημα ανάλογα με την ευαισθησία της μύτης. Λειτουργούν πολύ καλά σε όλες τις καιρικές συνθήκες αλλά κυρίως όταν έχει δυνατο αέρα όπου πολλοί ειδοποιητές αχρηστεύονται. Τα sialum ανήκουν στον αναλώσιμο εξοπλισμό καθώς χάνουν τον φωσφορισμό τους μετά από κάθε ψάρεμα και έτσι πρέπει να αγοράζουμε καινούργια. Η τιμή τους είναι πολύ χαμηλή.
 
 
 
 
 
 



 Τα ''μαιμουδάκια'' αποτελούνται από ένα βαρίδιο, από μια ειδική υποδοχή για την μάνα και από ένα σωληνάκι μέσα στο οποίο τοποθετούμε sialum ώστε να φωσφορίζουν. Αποτελεί έναν πολύ καλό οπτικό ειδοποιητή καθώς συνδιάζει ησυχία με ξεκούραση(είναι πολύ κουραστικό να κοιτάμε συνέχεια τα sialum στις μύτες των καλαμιων). Το ''μαιμουδάκι'' τοποθετείται μεταξύ του δεύτερου και τρίτου δαχτυλιδιού(οδηγού) πάνω στην μάνα την οποία την τραβάμε μέχρι κάτω  αφού κάνουμε την ρίψη. Προκειμένου να έχει αποτελέσματα ο συγκεκριμένος ειδοποιητής η μάνα απο το καλάμι και μετά πρέπει να είναι τεντωμένη. Έτσι με το παραμικρό τσίπμημα το ''μαιμουδάκι'' θα ανέβει προς τα επάνω προδίδοντας έτσι το ψάρι.
 




Σε μερικές περιπτώσεις όμως, όπως στο ψάρεμα της μουρμούρας, το ψάρι μπορεί να πάρει το δόλωμα και να κατευθυνθεί προς την ακτή με αποτέλεσμα ο ειδοποιητής να μην λειτουργήσει καθόλου. Προσωπικά χρησιμοποιώ μαζί με το ''μαιμουδάκι'' και ένα sialum στην μύτη του καλαμιού ώστε ότι τσίμπημα χάνει το ''μαιμουδάκι'' να το προδίδει το sialum. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος οπτικός ειδοποιητής λειτουργεί μονο σε άπνοια ή ελαφρύ αέρα. Η τιμή του είναι αρκετά μεγάλη(3+ ευρώ) αλλά κυκλοφορούν και πιο φτηνοί χωρίς βαρίδιο.
 
 
 
Ακουστικοί ειδοποιητές: Πρόκειται για τα κουδουνάκια(μονά ή διπλά).
 
Τα κουδουνάκια είτε είναι μονά είτε διπλά τοποθετούνται πάνω στην μύτη του καλαμιού και προδίδουν το τσίπμημα του ψαριού με ηχητικά ερεθίσματα. Είναι λάθος να τα τοποθετούμε αλλού καθώς καταπονούν τον εξοπλισμό και δεν λειτουργούν σωστά. Επίσης έχουν και ειδική θέση όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε και sialum για νυχτερινό ψάρεμα. Χρησιμοπιούνται μόνο όταν έχει άπνοια προκειμένου να ακούγεται ο ήχος. Αν και αποτελούν μια πολύ αξιόπιστη κατηγορία ειδοποιητών πιστεύω ότι η χρήση τους πρέπει να αποφεύγεται. Και αυτό γιατί ο θόρυβος που κάνουν στρεσάρει τα ψάρια και τα διώχνει απο την ακτή, ιδιαίτερα όταν επικρατεί απόλυτη ησυχία. Η τιμή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ειδοποιητές δεν είναι μιας χρήσης.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ηλεκτρονικοί-Ασύρματοι ειδοποιητές: Εδώ θα λέγαμε για εφαρμογή της τεχνολογίας στο ψάρεμα. Πρόκειται για ειδοποιητές-αισθητήρες οι οποίοι αντιλαμβάνονται και το παραμικρό τσίμπημα. Τοποθετούνται πάνω στο καλάμι ή λειτουργούν ως βάση. Χρησιμοποιούνται σε όλες τις καιρικές συνθήκες με απόλυτη αξιοπιστία, αλλά κατά την άποψή μου αμαυρώνουν την εικόνα του ψαρέματος. Το ψάρεμα πρέπει να στηρίζεται στις αισθήσεις και στην ικανότητα του ψαρά και όχι σε μηχανήματα και αισθητήρες.
 
 
 
 
 
 
 
Η σωστή επιλογή του ειδοποιητή εξαρτάται αποκλειστικά απο τις καιρικές συνθήκες, τον εξοπλισμό και το είδος των ψαριών που κυνηγάμε.
 
 
 
GREEK CASTERS
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου