Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΛΗ ΜΟΝΑΓΚΙΣΤΡΗ ΜΕ ΣΥΡΟΜΕΝΟ ΜΟΛΥΒΙ ΤΥΠΟΥ ''ΕΛΙΑ''

ΑΠΛΗ ΜΟΝΑΓΚΙΣΤΡΗ ΜΕ ΣΥΡΟΜΕΝΟ ΜΟΛΥΒΙ ΤΥΠΟΥ ''ΕΛΙΑ''

 
 
 
Πρόκειται για μια απλή και διακριτική αρματωσιά με πολύ καλές αποδόσεις στο ψάρεμα της μουρμούρας(μεγάλα μουρμούρια) και της τσιπούρας. Εφαρμόζεται αυστηρά μόνο στην τεχνική του beach ledgering καθώς το βαρίδιο τύπου ''ελιά'' χρησιμοποιείται σε ήρεμο αμμώδη ή ανάμεικτο βυθό χωρίς δυνατά ρεύματα.
 
Ακολουθεί η εικόνα της αρματωσιάς:
 



 
 
 

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑΣ

 
 
 
=>Το βαρίδιο(μολύβι) πρέπει να είναι τύπου ''ελιά'' ή κυκλικό και να έχει βάρος 60gr-80gr.
 
 
 
=>Το νούμερο του αγκιστριού εξαρτάται απο τα ψάρια που κυνηγάμε και απο το δόλωμα που θα δολώσουμε.
  • Αν ψαρεύουμε τσιπούρες τότε το αγκίστρι πρέπει να είναι τύπου στρόγγυλο N.2.0-3.0
  • Αν ψαρεύουμε μουρμούρια τότε το αγκίστρι πρέπει να είναι τύπου Aberdeen N.2.0-7.0
 
 
=> Το παράμαλο πρέπει να είναι fluorocarbon(αόρατη πετονιά) μήκους 1m-2m και να έχει διάμετρο 0.25mm-0.20mm. Για μήκη απο 1.5m και πάνω απαιτείται η χρήση bait clip αλλιώς η ρίψη είναι πρακτικά αδύνατη.
 
 
=> Η μάνα πρέπει να είναι καλής ποιότητας απλή πετονιά μήκους 1.5m-2.5m με διάμετρο 0.35mm-0.30mm.
 
 
=> Το στριφτάρι πρέπει να είναι όσο πιο μικρό και διακριτικό γίνεται χωρίς όμως να χάνει την αντοχή του.
 
 
=> Η φωσφοριζέ χάντρα απο σιλικόνη απαιτείται προκειμένου να τραβάει την προσοχή των ψαριών και να προστατεύει τον κόμπο της μάνας στο στριφτάρι απο το βαρίδιο.
 
 
=>Η αρματωσιά θα καταλήγει σε στριφτάρι όπου θα γίνεται η σύνδεση με την στριφταροπαραμάνα.
 
Παρακάτω ακολουθούνε οι κόμποι που θα χρησιμοποιήσουμε για την συγκεκριμένη αρματωσιά:

 
 
 Παραπάνω έγραψα ότι η συγκεκριμένη αρματωσιά εξειδικεύεται στο ψάρεμα της τσιπούρας και της μουρμούρας(μεγάλα μουρμούρια). Αυτά τα ψάρια είναι πολύ πονηρεμένα και συνηθίζουν θα ελέγχουν πρώτα το δόλωμα, να το πέρνουν μαζί τους για περίπου 1m-1.5m και μετα να προσπαθουν να το καταπιούν. Παρατηρούμε λοιπόν στην αρματωσιά μας ότι η μάνα είναι 1.5m-2.5m και κινείται ελεύθερα μέσα απο το βαρίδιο χωρίς να προβάλει αντίσταση, αφήνοντας έτσι το ψάρι να πάρει μαζί του το δόλωμα πριν το καταπιεί ή το καρφώσουμε. Τέλος το παράμαλο έχει μήκος 1m-2m έτσι ώστε το δόλωμα να είναι μακριά από το στριφτάρι και το βαρίδιο προκειμένου το ψάρι να μην υποψιαστεί τίποτα.
 
 
ΠΡΟΣΟΧΗ!!
 
Η παραπάνω αρματωσιά δεν χρησιμοποιείται για το ψάρεμα του σαργού όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Ο σαργός είναι ένα ψάρι το οποίο έχει δυνατό τσίμπημα, δηλαδή αρπάζει το δόλωμα και δεν το πέρνει μαζί του να το επεξεργαστεί όπως η τσιπούρα και η μουρμούρα. Για να ψαρέψουμε σαργούς με την παραπάνω αρματωσιά θα πρέπει να τοποθετήσουμε ένα stopper απο σιλικόνη πάνω στην μάνα και πριν το βαρίδιο, έτσι ώστε αυτο να μένει ακίνητο ανάμεσα στο stopper και στην φωσφορούχα χάντρα. Με αυτόν τον τρόπο το βαρίδιο θα προβάλει άμεσα αντίσταση στο δυνατό τσίμπημα του σαργού με αποτέλεσμα το ψάρι να καρφωθεί μόνο του. Οι διάμετροι μάνας-παράμαλου είναι οι ίδιες και το αγκίστρι πρέπει να είναι τύπου ίσιο N.5/6.
 
 
 
GREEK CASTERS
 
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου