Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΜΟΝΟΔΟΛΙ / ΜΑΝΑ

ΜΟΝΟΔΟΛΙ / ΜΑΝΑ



Μονοδολι
Μανα












Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δόλωμα που ανήκει στην κατηγορία ''σκωληκοειδή''. Το σώμα του έχει χρώμα κρεμ-κίτρινο με αντανάκλαση φωσφοριζε. Στο εσωτερικό του έχει υγρά πλούσια σε διάφορα οργανικά στοιχειά και φώσφορο. Ζει μέσα στην άμμο και συναντάται στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό. Πρέπει να διευκρινιστει ότι η διαφορά μεταξύ μονοδολι και μάνας ευθύνεται αποκλειστικά στο μέγεθος και την συντήρησή τους. Η διεθνής ονομασία του είναι ''Bibi'', ενώ στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως ''Χαλκιδεικο''. Το μονοδολι έχει μέγεθος περίπου 5-6 εκατοστά, ενώ η μάνα είναι πολύ μεγαλύτερη. Προσωπικά πιστεύω ότι το μονοδολι είναι πολύ πιο κατάλληλο δόλωμα όσον αφορά το beach ledgering και το surfcasting.

Είναι ένα δόλωμα κατάλληλο για κάθε εποχή και καιρική συνθήκη, είτε είναι μέρα είτε νύχτα. Ενδυκνειται όμως για βραδινό ψάρεμα λόγω της φωσφοριζε αντανάκλασης που έχει. Το μονοδολι έχοντας ένα αρκετά σκληρό και ανθεκτικό σώμα, αντέχει στα δυνατά πετάγματα και στα τσιμπήματα-επιθέσεις των μικρών ψαριών.

Η αντοχή, τα πλούσια σε οργανικά στοιχεία και φώσφορο υγρά, η φωσφοριζε αντανάκλαση αλλά και η εύκολη εύρεσή του καθιστούν το μονοδολι άριστο δόλωμα με εξαιρετικές επιδώσεις, τόσο στο beach ledgering, όσο και στο surfcasting, ιδιαίτερα όταν τα ψάρια που κυνηγάμε είναι μουρμουρια, λαβράκια, τσιπούρες και σαργοί

Η συντήρησή του γίνεται στους 10-14 βαθμούς Κελσίου μέσα σε θαλασσινό νερό για αρκετές μέρες. Πρέπει να τονιστεί ότι η μάνα έχει διαφορετικό τρόπο συντήρησης.

Τα αγκίστρια που θα χρησιμοποιησουμε θα είναι τύπου Aberdeen με μεγάλο κορμό και στενή κύρτωση(μικρο άνοιγμα). Το νούμερο που θα επιλέξουμε εξαρτάται από τα ψάρια που κυνηγάμε και το είδος των επιθέσεων(σποραδικές η συνεχείς), αν και θα πρότεινα αγκίστρια Aberdeen με νούμερο 4.0-6.0.

Προκειμένου να δολώσουμε το μονοδολι χρησιμοποιουμε ειδική βελόνα δολώματος. Καρφώνουμε το σκουλήκι από το κεφάλι και το περνάμε ολόκληρο στη βελόνα, προσέχοντας μην τρυπήσουμε το σώμα του. Στη συνέχεια το περνάμε πάνω στο αγκίστρι και το σπρώχνουμε απαλά πάνω στο παραμαλο μέχρι να δούμε την αιχμή του αγκιστριού να προεξέχει. Σε περίπτωση που τρυπήσουμε το σώμα το δόλωμα μας είναι άχρηστο καθώς θα χάσει πολύ γρήγορα τα υγρά του. Όσον αφορά τη μάνα, πρώτα θα δέσουμε πολύ σφιχτά με ελαστικό νήμα το σώμα της μάνας στο μήκος που διαλέξαμε και σε απόσταση 0.5 εκατοστά θα δέσουμε ξανά. Στη συνέχεια θα κόψουμε το σώμα μεταξύ των δυο κόμπων και θα δολώσουμε το κομμάτι της μάνας με ειδική βελόνα δολώματος.


GREEK CASTERS



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου