Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ / ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ / ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ

Πρόκειται για ένα δόλωμα εισαγωγής με εξαιρετικές επιδώσεις που ανήκει στην κατηγορία ''σκωληκοειδή''. Το μέγεθός του φτάνει περίπου στα 35-40 εκατοστά και στο εσωτερικό του έχει ένα κοκκινωπό υγρό διάφορων οργανικών στοιχείων(αιμογλοβινη, φώσφορος). Τα παραπάνω χαρακτηριστικα το κάνουν ένα ακαταμάχητο θήραμα για όλα τα ψάρια. Ζει κυρίως στην άμμο και στα λασπώδη παλιρροϊκά νερά και μπορεί να επιβιώσει σε νερό με χαμηλή περιεκτικοτητα αλατιού και οξυγόνου. Το συγκεκριμένο σκουλήκι είναι γνωστό και ως ''καναδέζικο'' η ''bloodworm'' και συναντάται στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής, στον Καναδά και στις βόρειες ακτές της Γαλλίας.

Είναι ένα δόλωμα που χρησιμοποιειται σε κάθε εποχή, σε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε της νύχτας. Από προσωπική εμπειρία το προτείνω για νυχτερινά ψαρέματα, αν και ακούω ότι την ημέρα ψαρεύει τσιπούρες. Το αμερικάνικο έχοντας ένα αρκετό σκληρό και ανθεκτικό σώμα, αντέχει στα δυνατά πετάγματα χωρίς να μας δημιουργήσει πρόβλημα, ενώ η μεγάλη του κινητικότητα ενισχύει την φυσική παρουσίασή του πάνω στις αρματωσιές μας.

Ψαρεύει εξίσου καλά σε κάθε τύπο βυθού, σε αμμώδη, σε βραχώδη, σε ανάμεικτο κτλ

Η αντοχή του ''αμερικανου'' και τα πλούσια σε οργανικά στοιχεία υγρά του, τον καθιστούν άριστο δόλωμα με εξαιρετικές επιδώσεις τόσο στο beach ledgering, όσο και στο surfcasting. Πραγματικά δεν υπάρχει ψάρι το οποίο μπορεί να αντισταθεί σε ένα τόσο πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία δόλωμα. Έχει φοβερή αποτελεσματικοτητα στο ψάρεμα της μουρμούρας, της τσιπούρας, του σαργού, του λαβρακα και του σπάρου. Ακόμα και ξακουστά ψάρια θηρευτές, όπως το γοφαρι, δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτεθούν σε ένα τέτοιο δόλωμα.

Η συντήρηση του γίνεται στους 6-13 βαθμούς Κελσίου μέσα σε ψυγείο για 7-15 μέρες. Διατηρείται μέσα σε κουτάκι από φελιζολ με χοντροκοκκη άμμο και θαλασσινό νερό. Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σκουλήκι παρουσιάζει στοιχεία κανιβαλισμού, άρα αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για πολλές μέρες θα πρέπει να το συντηρήσουμε κοντά στους 4 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτή την θερμοκρασία το αμερικάνικο πέφτει σε νάρκη και περιορίζεται ο μεταβολισμός του.

Τα αγκίστρια που θα χρησιμοποιησουμε θα είναι τύπου Aberdeen με μακρύ στέλεχος, στενή κύρτωση(μικρο άνοιγμα) και μικρή διάμετρο, καθώς δεν θέλουμε να τραυματισουμε το δόλωμα. Το νούμερο τους εξαρτάται από το μέγεθος των ψαριών που κυνηγάμε και το είδος των επιθέσεων τους(σποραδικές η συνεχείς). Σε περίπτωση όμως που ψαρεύουμε δύσπιστα ψάρια με σκληρό ουρανίσκο(πχ τσιπούρα) το αγκίστρι θα πρέπει να έχει μικρή διάμετρο, κοντό στέλεχος και μεγάλο άνοιγμα. Ίσως είναι η μόνη περίπτωση όπου παραβιάζουμε τον κανόνα ''στα σκωληκοειδή δολώματα χρησιμοποιουμε αγκίστρια με μακρύ στέλεχος''.

Προκειμένου να δολώσουμε τον αμερικανο χρησιμοποιουμε πάντα ειδική βελόνα δολώματος. Τρυπάμε το σκουλήκι από την ουρά και το περνάμε ολόκληρο στην βελόνα, στην συνέχεια το περνάμε στο αγκίστρι μέχρι να φανεί η μύτη αφήνοντας πάντα ένα τμήμα της ουράς ελεύθερο ώστε να κινείται. Πολλοί συνηθίζουν να το δολώνουν σε κομμάτια. Διαφωνώ με την παραπάνω τεχνική δολώματος καθώς έτσι το δόλωμα χάνει την κινητικότητα του, την φυσική παρουσίασή του και τα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία υγρά του με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η απόδοσή του.
GREEK CASTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου