Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΚΑΛΥΕΡΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 
 

    Οι σύνδεσμοι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία κάθε αρματωσιάς καθώς συνδέουν το παράμαλο με την μάνα. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή, διακριτικότητα και επιτρέπουν το παράμαλο να γυρίζει γύρω από τον εαυτό του ή τη μάνα χωρίς να μπερδεύεται.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Έχοντας δοκιμάσει τους περισσότερους συνδέσμους που κυκλοφορούν στην αγορά θα έλεγα ότι οι πιο κατάλληλοι είναι αυτοί που απομακρύνουν το παράμαλο απο την μάνα ,ώστε να μην μπερδεύεται. Πολλοί θα έλεγαν σε αυτό το σημείο ότι λίγο πολύ όλοι οι σύνδεσμοι αυτή την ''φιλοσοφία'' έχουν. Και όμως λίγοι είναι οι σύνδεσμοι οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι να μας προσφέρουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τους υπόλοιπους.
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να επιλέξουμε λοιπόν τους σωστούς συνδέσμους πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
 • Ο σύνδεσμος πρέπει να επιτρέπει το παράμαλο να γυρνάει γύρω από τον εαυτό του και την μάνα.
 • προκειμένου να εφαρμοστεί ο σύνδεσμος, να μην απαιτούνται επιπλέον κόμποι που αλλοιώνουν την ποιότητα και αντοχή του παράμαλου.
 • Ο σύνδεσμος πρέπει να κρατάσει σε ιδανική απόσταση το παράμαλο από την μάνα, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται κοντά στο βαρίδιο, ώστε να μην έχουμε μπερδέματα.
 • Η αντοχή του συνδέσμου πρέπει να είναι επαρκής ώστε αυτός να μην σπάσει από ένα καλό τράβηγμα ενός μεγάλου ψαριού.
 • Ο σύνδεσμος δεν πρέπει να μετακινηθεί ή να σπάσει κατά την διάρκεια της ρίψης.
 • Ένας καλός σύνδεσμος πρέπει να μας δίνει την δυνατότητα να αλλάζουμε γρήγορα παράμαλα χωρίς να κόβουμε ή να καταπονούμε την μάνα.
 
Ακολουθώντας λοιπόν τα παρπάνω βήματα θα καταφέρουμε σίγουρα να βρούμε αξιόπιστους και ποιοτικούς συνδέσμους οι οποίοι θα κάνουν τις αρματωσιές μας πολύ πιο διακριτικές μα πάνω απόλλα αποδοτικές.
 
 
 
GREEK CASTERS

ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΟ BEACH LEDGERING

ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΟ BEACH LEDGERING

 
 
 


Οι ειδοποιητές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο beach ledgering είτε ψαρεύουμε τη νύχτα, είτε την ημέρα. Μας ειδοποιούν αμέσως για το παραμικρό τσίμπημα και εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο. Αν προσπαθήσουμε να ψαρέψουμε με την τεχνική beach ledgering χωρίς ειδοποιητές θα καταλάβουμε σύντομα την δυσκολεία να αντιληφθούμε ένα τσίμπημα ανάμεσα σε τέσσερα καλάμια, πόσο μάλλον αν είναι νύχτα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι ειδοποιητές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού μας.
 
 
Οι ειδοποιητές διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες:
 • Οπτικοί ειδοποιητές
 • Ακουστικοί ειδοποιητές
 • Ηλεκτρονικοί-Ασύρματοι ειδοποιητές                                                                         
Ας αναλύσουμε όμως την κάθε κατηγορία ξεχωριστά.
 
Οπτικοι ειδοποιητές: Πρόκειται για τα ''μαιμουδάκια'' και τα sialum.
 
 


Τα sialum είναι φωσφοριζέ σωληνάκια τα οποία τοποθετούνται συνήθως στην μύτη του καλαμιού με ειδική βάση και προδίδουν μέχρι και το παραμικρό τσίμπημα ανάλογα με την ευαισθησία της μύτης. Λειτουργούν πολύ καλά σε όλες τις καιρικές συνθήκες αλλά κυρίως όταν έχει δυνατο αέρα όπου πολλοί ειδοποιητές αχρηστεύονται. Τα sialum ανήκουν στον αναλώσιμο εξοπλισμό καθώς χάνουν τον φωσφορισμό τους μετά από κάθε ψάρεμα και έτσι πρέπει να αγοράζουμε καινούργια. Η τιμή τους είναι πολύ χαμηλή.
 
 
 
 
 
  Τα ''μαιμουδάκια'' αποτελούνται από ένα βαρίδιο, από μια ειδική υποδοχή για την μάνα και από ένα σωληνάκι μέσα στο οποίο τοποθετούμε sialum ώστε να φωσφορίζουν. Αποτελεί έναν πολύ καλό οπτικό ειδοποιητή καθώς συνδιάζει ησυχία με ξεκούραση(είναι πολύ κουραστικό να κοιτάμε συνέχεια τα sialum στις μύτες των καλαμιων). Το ''μαιμουδάκι'' τοποθετείται μεταξύ του δεύτερου και τρίτου δαχτυλιδιού(οδηγού) πάνω στην μάνα την οποία την τραβάμε μέχρι κάτω  αφού κάνουμε την ρίψη. Προκειμένου να έχει αποτελέσματα ο συγκεκριμένος ειδοποιητής η μάνα απο το καλάμι και μετά πρέπει να είναι τεντωμένη. Έτσι με το παραμικρό τσίπμημα το ''μαιμουδάκι'' θα ανέβει προς τα επάνω προδίδοντας έτσι το ψάρι.
 
Σε μερικές περιπτώσεις όμως, όπως στο ψάρεμα της μουρμούρας, το ψάρι μπορεί να πάρει το δόλωμα και να κατευθυνθεί προς την ακτή με αποτέλεσμα ο ειδοποιητής να μην λειτουργήσει καθόλου. Προσωπικά χρησιμοποιώ μαζί με το ''μαιμουδάκι'' και ένα sialum στην μύτη του καλαμιού ώστε ότι τσίμπημα χάνει το ''μαιμουδάκι'' να το προδίδει το sialum. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος οπτικός ειδοποιητής λειτουργεί μονο σε άπνοια ή ελαφρύ αέρα. Η τιμή του είναι αρκετά μεγάλη(3+ ευρώ) αλλά κυκλοφορούν και πιο φτηνοί χωρίς βαρίδιο.
 
 
 
Ακουστικοί ειδοποιητές: Πρόκειται για τα κουδουνάκια(μονά ή διπλά).
 
Τα κουδουνάκια είτε είναι μονά είτε διπλά τοποθετούνται πάνω στην μύτη του καλαμιού και προδίδουν το τσίπμημα του ψαριού με ηχητικά ερεθίσματα. Είναι λάθος να τα τοποθετούμε αλλού καθώς καταπονούν τον εξοπλισμό και δεν λειτουργούν σωστά. Επίσης έχουν και ειδική θέση όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε και sialum για νυχτερινό ψάρεμα. Χρησιμοπιούνται μόνο όταν έχει άπνοια προκειμένου να ακούγεται ο ήχος. Αν και αποτελούν μια πολύ αξιόπιστη κατηγορία ειδοποιητών πιστεύω ότι η χρήση τους πρέπει να αποφεύγεται. Και αυτό γιατί ο θόρυβος που κάνουν στρεσάρει τα ψάρια και τα διώχνει απο την ακτή, ιδιαίτερα όταν επικρατεί απόλυτη ησυχία. Η τιμή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ειδοποιητές δεν είναι μιας χρήσης.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ηλεκτρονικοί-Ασύρματοι ειδοποιητές: Εδώ θα λέγαμε για εφαρμογή της τεχνολογίας στο ψάρεμα. Πρόκειται για ειδοποιητές-αισθητήρες οι οποίοι αντιλαμβάνονται και το παραμικρό τσίμπημα. Τοποθετούνται πάνω στο καλάμι ή λειτουργούν ως βάση. Χρησιμοποιούνται σε όλες τις καιρικές συνθήκες με απόλυτη αξιοπιστία, αλλά κατά την άποψή μου αμαυρώνουν την εικόνα του ψαρέματος. Το ψάρεμα πρέπει να στηρίζεται στις αισθήσεις και στην ικανότητα του ψαρά και όχι σε μηχανήματα και αισθητήρες.
 
 
 
 
 
 
 
Η σωστή επιλογή του ειδοποιητή εξαρτάται αποκλειστικά απο τις καιρικές συνθήκες, τον εξοπλισμό και το είδος των ψαριών που κυνηγάμε.
 
 
 
GREEK CASTERS
 
 

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

PATTER NOSTER

PATTER NOSTER

 
 
 
Μια απλή και διακριτική αρματωσιά που μπορεί να εφαρμοστεί σε δύο είδη βυθών, σε αμμώδη βυθό αλλά και σε ανάμεικτο. Και αυτό γιατί έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την θέση του παράμαλου πάνω στην μάνα. Ψαρεύει πλήθος ψαριών, απο μουρμούρες σε αμμώδη βυθούς μέχρι και τσιπούρες πάνω απο τα φύκια και τα βραχάκια των ανάμεικτων βυθών. Το όνομα ''patter noster'' βγήκε απο την μορφολογία που έχει ο σύνδεσμος μάνα-παράμαλο, δηλαδή stopper, φωσφοριζέ χάντρα, στριφτάρι, φωσφοριζέ χάντρα, stopper. Η συγκεκριμένη αρματωσιά χρησιμοποιείται τόσο στο beach ledgering, όσο και στο surf casting με μόνη διαφορά την διάμετρο της μάνας/παράμαλου, τα στριφτάρια και το βαρίδιο. Ακολουθεί η εικόνα της αρματωσιας:
 
 
 
 
 
 

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑΣ

 

=> Η μάνα θα είναι από απλή πετονιά με πολύ καλή αντοχή διαμέτρου 0.35mm-0.30mm και μήκους 1.5m-2.0m.
 
=> Το βαρίδιο που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος αρκεί να εφαρμόζεται σε στριφταροπαραμάνα. Το βάρος του πρέπει να είναι 60gr-80gr. Σε περίπτωση που ψαρεύουμε σε αμμώδη βυθό θα πρότεινα το βαρίδιο με προεξοχές(''δοντάκια'') ώστε να αφήνει ίχνη στην άμμο για τα μουρμούρια. Εάν όμως πρόκειται να ψαρέψουμε σε ανάμεικτο βυθό τότε δεν θα έβρισκα πιο κατάλληλο βαρίδιο από αυτό της εικόνας ώστε να μην σκαλώνει στα βραχάκια.
 
=> Για την σύνδεση μάνα-βαρίδιο θα χρησιμοποιήσουμε μια στριφταροπαραμάνα. Πολλοί συνάδελφοι χρησιμοποιούνε αντί για στριφταροπαραμάνα θηλιά, το οποίο όμως δεν συνίσταται καθώς η θηλιά μπορεί να σπάσει κατά την διάρκεια της ρίψης.
 
=> Πριν την στριφταροπαραμάνα τοποθετούμε στην μάνα μία φωσφοριζέ χάντρα.
 
=> Προκειμένου να κατασκευάσουμε τον σύνδεσμο μάνα-παράμαλο θα χρειαστούμε δύο φωσφοριζέ χάντρες, δύο stoppers από σιλικόνη και ένα στριφτάρι. Η σωστή σειρά που θα πάρουν όλα αυτά πάνω στην μάνα είναι η εξής:1)stopper, 2)φωσφοριζέ χάντρα, 3)στριφτάρι, 4)φωσφοριζέ χάντρα και 5) stopper. Στο εμπόριο διατίθενται έτοιμοι σύνδεσμοι για όποιον θέλει να γλιτώσει την δουλειά.
 
 
=> Η σύνδεση της αρματωσιάς μας θα γίνει με ένα στριφτάρι το οποίο θα εφαρμοστεί στην στριφταροπαραμάνα.
 
=> Το παράμαλο πρέπει να είναι από fluorocarbon(αόρατη πετονιά), διαμέτρου 0.25mm-0.20mm και με μήκος 1.0m-2.0m. Επίσης σε περίπτωση που τοποθετήσουμε το παράμαλο στο κάτω μέρος της μάνας πριν το βαρίδιο τότε το παράμαλο μπορεί να έχει μήκος 1.0m-2.5m. Εαν το μήκος είναι 1.5m-2.0m τότε η χρήση bait clip είναι υποχρεωτική.
 
=> Για το είδος και νούμερο αγκιστριού δεν απαιτείται κάτι συγκεκριμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί η αρματωσιά patter noster ψαρεύει πολλά είδη ψαριών. Συνεπώς το είδος και το νούμερο του αγκιστριού που θα βάλουμε εξαρτάται απο τα ψάρια που θα κυνηγήσουμε.
 
Παρακάτω ακολουθούνε οι κόμποι που θα χρησιμοποιήσουμε για την συγκεκριμένη αρματωσιά:

 
 
 
Το σημαντικό στοιχείο αυτής της αρματωσιας είναι ο σύνδεσμος μάνα-παράμαλο. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος μπορεί να μετακινηθεί σε όλο το μήκος της μάνας και να μείνει ακίνητος στο σημείο που θέλουμε. Μπορούμε δηλαδή να ψαρέψουμε σε αμμώδη βυθούς έχοντας τον σύνδεσμο χαμηλά ή σε βυθούς με φύκια και βραχάκια έχοντας τον σύνδεσμο ψηλά ώστε να μην χάνεται στο δόλωμα.
 
 
 
 
GREEK CASTERS

ΦΩΣΦΟΡΙΖΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ CASTING

ΦΩΣΦΟΡΙΖΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ CASTING

 
 
 
    Προτού ξεκινήσω να αναλύω αυτο το ενδιαφέρον θέμα θα μείνω λίγο στην φράση ''φωσφορισμός και θάλασσα''. Το φαινόμενο του φωσφορισμού δεν είναι κάτι ξένο στα θαλάσσια οισυστήματα. Πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί έχουν την δυνατότητα να φωσφορίζουν την νύχτα προκειμένου να προσελκύσουν το αντίθετο γένος και την τροφή τους ή να τρομάξουν πιθανούς θηρευτές. Επίσης πρέπει να επισημάνω ότι πολλά σκωλικοειδή ή μαλάκια τα οποία αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα ψάρια έχουν την τάση να φωσφορίζουν την νύχτα. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται και ως δόλωμα, όπως το μονοδόλι, το φαρώ κτλ. Προτού όμως οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα όσο αφορά την εφαρμογή του φωσφορισμού στο ψάρεμα ας προχωρήσουμε στο θέμα.
 
 
 


Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της ραγδαίας μείωσης των ψαροτόπων και του πληθυσμού των ψαριών. Πλέον τα ψάρια τσιμπάνε πολύ δύσκολα και δυστακτικά με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε νέες τεχνικές ψαρέματος και εξειδικευμένους εξοπλισμούς. Στην τεχνική του casting λοιπόν παρατηρείται όλο και πιο συχνά η χρήση φωσφοριζέ εξοπλισμού με σκοπό την προσέλκυση των ψαριών κοντά στις αρματωσιές. Φωσφορίζοντα βαρίδια, χάντρες, σύνδεσμοι, φλοτεράκια και σωληνάκια κτλ υπόσχονται σίγουρη επιτυχία στο νυχτερινό ψάρεμα. Τι συμβάινει όμως στην πραγματικότητα;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα ''αξεσουάρ'' στο ψάρεμα, έτσι και στο θέμα του φωσφοριζέ εξοπλισμού η απάντηση είναι σχετική καθώς έχουμε να κάνουμε με αψυχολόγητους οργανισμούς που καθοδηγούνται από το ένστικτο και όχι απο την λογική. Σε άλλους λοιπόν ψαράδες αυτό το είδος του εξοπλισμού κάνει δουλειά, σε άλλους όχι, ενώ σε μερικούς μόνο κάποιες φορές. Οτιδήποτε φωσφορίζει στο νερό δεν σημαίνει οτι προσελκύει σίγουρα τα ψάρια, μπορεί αντίθετα να τα φοβίζει η να τα αφήνει αδιάφορα.
 
 
 

Προσωπικά προτιμώ έναν ελαφρύ φωσφορισμό από μια μικρή φωσφοριζέ χάντρα και αυτό γιατί οι αρματωσιές μας πρέπει να χαρακτηρίζονται απο διακριτικότητα. Σε καμιά περίπτωση δεν θα χρησιμοποιούσα φωσφορίζοντα βαρίδια, σωληνάκια, φλοτεράκια κτλ. Τα πολλά ''αξεσουάρ''(πόσο μάλλον τα φωσφοριζέ) κάνουν τις αρματωσιές μας να φαίνονται ''ύποπτες'' και μειώνουν την απόδοσή τους. Μην ξεχνάμε ότι στο casting κυνηγάμε πολύ πονηρά ψάρια, όπως η τσιπούρα, το λαβράκι και η μουρμούρα
 
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια ή δυο μικρές φωσφοριζέ χάντρες πάνω στον σύνδεσμο μάνας-παράμαλου(πριν και μετα το στριφτάρι ανάμεσα σε stoppers) πριν την στριφταροπαραμάνα όπου βάζουμε το βαρίδιο ή μετά το αγκίστρι. Επίσης οι φωσφοριζέ χάντρες εκτός του ότι φωσφορίζουν, προστατεύουν τους κόμπους στις αρματωσιές μας απο τα βαρίδια τύπου ''ελιά'', τα sissy κτλ
 
 
 
GREEK CASTERS


Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΛΗ ΜΟΝΑΓΚΙΣΤΡΗ ΜΕ ΣΥΡΟΜΕΝΟ ΜΟΛΥΒΙ ΤΥΠΟΥ ''ΕΛΙΑ''

ΑΠΛΗ ΜΟΝΑΓΚΙΣΤΡΗ ΜΕ ΣΥΡΟΜΕΝΟ ΜΟΛΥΒΙ ΤΥΠΟΥ ''ΕΛΙΑ''

 
 
 
Πρόκειται για μια απλή και διακριτική αρματωσιά με πολύ καλές αποδόσεις στο ψάρεμα της μουρμούρας(μεγάλα μουρμούρια) και της τσιπούρας. Εφαρμόζεται αυστηρά μόνο στην τεχνική του beach ledgering καθώς το βαρίδιο τύπου ''ελιά'' χρησιμοποιείται σε ήρεμο αμμώδη ή ανάμεικτο βυθό χωρίς δυνατά ρεύματα.
 
Ακολουθεί η εικόνα της αρματωσιάς:
  
 
 

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑΣ

 
 
 
=>Το βαρίδιο(μολύβι) πρέπει να είναι τύπου ''ελιά'' ή κυκλικό και να έχει βάρος 60gr-80gr.
 
 
 
=>Το νούμερο του αγκιστριού εξαρτάται απο τα ψάρια που κυνηγάμε και απο το δόλωμα που θα δολώσουμε.
 • Αν ψαρεύουμε τσιπούρες τότε το αγκίστρι πρέπει να είναι τύπου στρόγγυλο N.2.0-3.0
 • Αν ψαρεύουμε μουρμούρια τότε το αγκίστρι πρέπει να είναι τύπου Aberdeen N.2.0-7.0
 
 
=> Το παράμαλο πρέπει να είναι fluorocarbon(αόρατη πετονιά) μήκους 1m-2m και να έχει διάμετρο 0.25mm-0.20mm. Για μήκη απο 1.5m και πάνω απαιτείται η χρήση bait clip αλλιώς η ρίψη είναι πρακτικά αδύνατη.
 
 
=> Η μάνα πρέπει να είναι καλής ποιότητας απλή πετονιά μήκους 1.5m-2.5m με διάμετρο 0.35mm-0.30mm.
 
 
=> Το στριφτάρι πρέπει να είναι όσο πιο μικρό και διακριτικό γίνεται χωρίς όμως να χάνει την αντοχή του.
 
 
=> Η φωσφοριζέ χάντρα απο σιλικόνη απαιτείται προκειμένου να τραβάει την προσοχή των ψαριών και να προστατεύει τον κόμπο της μάνας στο στριφτάρι απο το βαρίδιο.
 
 
=>Η αρματωσιά θα καταλήγει σε στριφτάρι όπου θα γίνεται η σύνδεση με την στριφταροπαραμάνα.
 
Παρακάτω ακολουθούνε οι κόμποι που θα χρησιμοποιήσουμε για την συγκεκριμένη αρματωσιά:

 
 
 Παραπάνω έγραψα ότι η συγκεκριμένη αρματωσιά εξειδικεύεται στο ψάρεμα της τσιπούρας και της μουρμούρας(μεγάλα μουρμούρια). Αυτά τα ψάρια είναι πολύ πονηρεμένα και συνηθίζουν θα ελέγχουν πρώτα το δόλωμα, να το πέρνουν μαζί τους για περίπου 1m-1.5m και μετα να προσπαθουν να το καταπιούν. Παρατηρούμε λοιπόν στην αρματωσιά μας ότι η μάνα είναι 1.5m-2.5m και κινείται ελεύθερα μέσα απο το βαρίδιο χωρίς να προβάλει αντίσταση, αφήνοντας έτσι το ψάρι να πάρει μαζί του το δόλωμα πριν το καταπιεί ή το καρφώσουμε. Τέλος το παράμαλο έχει μήκος 1m-2m έτσι ώστε το δόλωμα να είναι μακριά από το στριφτάρι και το βαρίδιο προκειμένου το ψάρι να μην υποψιαστεί τίποτα.
 
 
ΠΡΟΣΟΧΗ!!
 
Η παραπάνω αρματωσιά δεν χρησιμοποιείται για το ψάρεμα του σαργού όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Ο σαργός είναι ένα ψάρι το οποίο έχει δυνατό τσίμπημα, δηλαδή αρπάζει το δόλωμα και δεν το πέρνει μαζί του να το επεξεργαστεί όπως η τσιπούρα και η μουρμούρα. Για να ψαρέψουμε σαργούς με την παραπάνω αρματωσιά θα πρέπει να τοποθετήσουμε ένα stopper απο σιλικόνη πάνω στην μάνα και πριν το βαρίδιο, έτσι ώστε αυτο να μένει ακίνητο ανάμεσα στο stopper και στην φωσφορούχα χάντρα. Με αυτόν τον τρόπο το βαρίδιο θα προβάλει άμεσα αντίσταση στο δυνατό τσίμπημα του σαργού με αποτέλεσμα το ψάρι να καρφωθεί μόνο του. Οι διάμετροι μάνας-παράμαλου είναι οι ίδιες και το αγκίστρι πρέπει να είναι τύπου ίσιο N.5/6.
 
 
 
GREEK CASTERS
 
 
 
 


ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΣΤΟΥ ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΣΤΟΥ ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

 
 
 
 
   Όπως και σε κάθε άλλη τεχνική ψαρέματος με καλάμι έτσι και στην τεχνικη του beach ledgering πρέπει πρώτα να προμηθευτούμε το κατάλληλο καλάμι το οποίο θα μας εξασφαλίσει ένα σωστό, ευχάριστο και αποδοτικό ψάρεμα. Στην συγκεκριμένη τεχνική βέβαια απαιτούνται απο δύο ή και περισσότερα καλάμια καθώς θα χρειαστεί να καλύψουμε μεγάλη έκταση των  παράκτιων νερών προκειμένου να βρούμε τις ζώνες στις οποίες βρίσκονται τα ψάρια που κυνηγάμε. Ποιό είναι όμως το κατάλληλο καλάμι για beach ledgering και ποιά τα χαρακτηριστικά του;
 
 
 

Στην σύγχρονη αγορά υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που μας προσφέρουν σε άριστη ποιότητα τόσο υλικά όσο και μοντέλα καλαμιών. Εδώ πέρα όμως θα ήθελα να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό. Όλες αυτες οι εταιρείες διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε αυτές που παράγουν υλικά για την κατασκευή καλαμιών και σε αυτες που παράγουν πλήθος μοντέλων καλαμιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα μοντέλα που παράγονται απο τις εταιρείες της πρώτης κατηγορίας υστερούν απέναντι σε αυτά της δεύτερης κατηγορίας ή το αντίθετο. Για παράδειγμα η εταιρεία TRABUCCO είναι εξειδικευμένη να παράγει ποιοτικά υλικά για την κατασκευη καλαμιών εν αντιθέση με την LINEA EFFE η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγη νέων μοντέλων καλαμιών. Παρόλλα αυτά όμως πολλά μοντέλα της TRABUCCO είναι σε θέση να ανταγωνιστούν ισάξια τα αντίστοιχα μοντέλα της LINEA EFFE. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ ότι κάθε εταιρεία χρησιμοποιεί την δικιά της τεχνολογία και γνώση.
 
 
 
Ένας παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογη του καλαμιού μας θα είναι σίγουρα η οικονομικη δυνατότητα. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε όλοι μας να αποκτήσουμε εκείνα τα πανέμορφα καλάμια των 300+ ευρώ τα οποία θα χαρίσουν αξέχαστες στιγμές ψαρέματος σε όποιον βάλει μαθιά το χέρι στην τσέπη. Θα έλεγα ότι η μέση τιμή ενός καλού από άποψη ποιότητας καλαμιού beach ledgering ειναι γύρω στα 70 ευρώ. Βέβαια εάν έχουμε την δυνατότητα να υπερβουμε για λίγο τα 100 ευρω τότε θα αποκτήσουμε σίγουρα ένα εξαιρετικό καλάμι για το ερασιτεχνικό ψάρεμα.
 
 
 
Ας προχωρήσουμε όμως και ας αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά ενός καλαμιού που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την τεχνική του beach ledgering. Θα θέσω από τώρα ως βασική και απαραίτητη προυπόθεση το καλάμι να είναι κατασκευασμένο απο άριστης ποιότητας carbon. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:
 
 • το καλάμι πρέπει να έχει σωστή κατανομή βάρους και να είναι ελαφρύ
 • η μύτη πρέπει να είναι ευαίσθητη
 • τα δακτυλίδια(οδηγοί) πρέπει να είναι ανθεκτικά
 • η βάση για την τοποθέτηση του μηχανισμού να είναι ελαφριά και ανθεκτική στον χρόνο
 • fast action(μικρή δράση)
 • να έχει τάπα
 • το μήκος του καλαμιού να είναι 3.5m-4m
 
Το καλάμι πρέπει να έχει σωστή κατανομή βάρους και να είναι ελαφρύ: Προκειμένου να έχουμε ένα ευχάριστο και ξεκουραστικό ψάρεμα, το βάρος του καλαμιού μας πρέπει να είναι μικρό έως στο ελάχιστο καθώς η τεχνική του beach ledgering απαιτεί πολλές ώρες ψαρέματος. Ένα καλάμι με λάθος κατανομή βάρους επιβαρύνει τον καρπό του χεριού και κάνει το ψάρεμά μας κουραστικό. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν προτού αγοράσουμε το καλάμι να το πάρουμε στα χέρια μας και να αξιολογήσουμε το βάρος του. Συνήθως τα καλάμια με σωστή κατανομή βάρους έχουν την βάση του μηχανισμού αρκετά ψηλά κάνοντας έτσι το καλάμι πιο ισορροπημένο και τις βολές μας πιο μακρινές.
 
 
Η μύτη πρέπει να είναι ευαίσθητη: Δεδομένου ότι στην τεχνική του beach ledgering κυνηγάμε ψάρια τα οποία πολύ σπάνια θα ξεπεράσουν το 1kg και το τσίμπημά τους είναι πολύ ελαφρύ, η μύτη του καλαμιού θα πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητη ώστε να καταλαβαίνουμε και το παραμικρό τσίμπημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά απο αυτά τα ψάρια προτιμούν να επεξεργαστούν πρώτα το δόλωμα προτού το τραβήξουν μακριά ή το καταπιούν.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τα δακτυλίδια(οδηγοί) πρέπει να είναι ανθεκτικά: Tα δακτυλίδια βοηθούν την πετονιά να ξετυλίγεται ομαλά και εύκολα από τον μηχανισμό όταν πρόκειται για ψαρέματα με μακρινές ή κοντινές ρίψεις. Είναι τοποθετημένα σε συγκεκριμένες αποστάσεις επάνω στο καλάμι και οι αποστάσεις αυτές εξαρτώνται από το μήκος του καλαμιού. Το υλικό κατασκευής τους ποικίλει με το πιο συνηθισμένο να είναι το κεραμικό το οποίο έχει μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Επίσης τα δακτυλίδια χρειάζονται προσοχή ώστε να μην λυγίζουν κατά το κλείσιμο του καλαμιού.
 
 
 
 
Η βάση για την τοποθέτηση του μηχανισμού να είναι ελαφριά και ανθεκτική στον χρόνο: Η βάση για την τοποθέτηση του μηχανισμού πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ρητίνη που θεωρείται ελαφρύ αλλά και πολύ ανθεκτικο υλικό.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fast action(μικρή δράση):  Εδώ θα σταθώ λίγο καθώς το action(δράση) σε ένα καλάμι είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. To action  υποδηλώνει την καμπύλη που σχηματίζει η μύτη του καλαμιού όταν προσπαθήσουμε να ρίξουμε ένα  βάρος. Εκφράζεται σε γραμμάρια, αναγράφεται επάνω σε όλα τα καλάμια και έχει άμεση σχέση με την αντοχή τους. Ένα καλάμι με μικρό action είναι σίγουρο ότι δεν κάνει για μεγάλα θηράματα ενώ αντίθετα καλάμια με μεγάλο action ψαρεύουν με μεγάλες αντοχές. Το σημαντικό εδώ είναι ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε το action του καλαμιού καθώς κινδυνεύουμε να ''τραυματίσουμε'' το καλάμι στα αδύνατα σημεία του. Επίσης το action ενός καλαμιού είναι ανάλογο του μήκους του. Στην τεχνική του beach ledgering το action του καλαμιού πρέπει να είναι μικρό(fast action) καθώς ψαρεύουμε με κοντινές βολές, κυνηγάμε μικρά εως μεσαία(1 kg max) ψάρια και το μήκος του καλαμιού σπάνια ξεπερνάει τα 3.5m-4m. Συγκεκριμένα ένα ιδανικό καλάμι beach ledgering μπορεί να έχει fast action 100gr max. Υπάρχουν όμως και καλάμια τα οποία συνδιάζουν μια πολύ ευαίσθητη μύτη με action 250+ gr. Βέβαια η τιμή τους είναι πολύ πιο υψηλή.
 
Να έχει τάπα: Η τάπα είναι ένα πλαστικό συνήθως καπάκι στην βάση του καλαμιού το οποίο αφαιρείται προκειμένου να γίνει η συντήρηση. Η τάπα είναι βασική προυπόθεση προκειμένου να γίνεται σωστά και εύκολα η συντήρηση του καλαμιού ώστε αυτο να διατηρήσει την ποιότητα και αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου.
 
 
 
Το μήκος του καλαμιού να είναι 3.5m-4m: Το μήκος ενός καλαμιού παίζει πρωταγονιστικό ρόλο στις ρίψεις. Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος τόσο πιο μακρινή θα είναι και η βολή μας. Στην τεχνική του beach ledgering δεν απαιτούνται μεγάλες και μακρινές βολές. Συνεπώς δεν είναι απαραίτητο το καλάμι μας να έχει μεγάλο μήκος. Επίσης όσο αυξάνεται το μήκος ενός καλαμιού αυξάνεται και η τιμή του.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Προσωπικά μου αρέσουν πολύ δύο συγκεκριμένα καλάμια beach ledgering τα οποία ανήκουν και στον εξοπλισμό μου. Είναι το ''SHIMANO MORMORA 3.50m/100gr'' και το ''LINEA EFFE ATLANTICA 4.20m/250+gr''(καλάμι το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει και στις απαιτήσεις του surf casting). Στα συγκεκριμένα καλάμια θα κάνω ξεχωριστή αφιέρωση και θα αναλύσω όλα τα χαρακτηριστικά τους.
 
 
 
Τέλος, ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να κάνει όσο το δυνατόν πιο απλή και σωστή την διαδικασία επιλογής καλαμιού. Στην κατηγορία ''ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ'' θα βρείτε άρθρα τα οποία είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε συγκεκριμένα μοντέλα καλαμιών.
 
 
 
 
GREEK CASTERS
 


Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

ΔΟΛΩΜΑΤΑ

ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

Τα δολώματα αποτελούν ίσως τον πιο βασικό παράγοντα επιτυχίας σε οποιαδήποτε τεχνική ψαρέματος και αν επιλέξουμε πέρα από κάποιες εξαιρέσεις όπως είναι η σαλαγκιά. Το δόλωμα θα καθορίσει εαν το ψάρεμα μας θα είναι αποδοτικό ή όχι καθώς αυτό είναι που θα προσελκύσει τα ψάρια κοντά στις αρματωσιές μας. Τα δολώματα διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες α)τα τεχνητά και β)τα φυσικά. Τα τεχνητά δολώματα είναι τα γνωστά σε όλους μας ψεύτικα ψαράκια, πλαστικά καβούρια ή καλαμάρια, ψαράκια από σιλικόνη, φτερα κτλ. Αντίθετα στα φυσικά δολώματα ανήκουν όλα τα δολώματα τα οποία είναι ζωντανοί οργανισμοί και συλλέγονται είτε από το περιβάλλον στο οποίο ζούν, είτε εκτρέφονται και διανέμονται προς πώληση. Στην τεχνική του casting χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά δολώματα. Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί ότι το φυσικό δόλωμα πρέπει πάντα να είναι ζωντανό, δηλαδή να έχει διατηρηθεί σωστά στο κατάλληλο περιβάλλον και θερμοκρασία με την προϋπόθεση βέβαια ότι στη συνέχεια θα δολωθεί σωστά εκτός και αν χρησιμοποιούμε για δόλωμα ψαροπούλι, κομμάτι από καλαμάρι ή κεφαλόποδο και ''λολό'' χταποδιού. Και αυτό γιατί το ψάρι χτυπάει πολύ πιο συχνά σε ένα ζωντανό δόλωμα παρά σε ένα νεκρό. Αυτό συμβαίνει διότι το ζωντανό δόλωμα κινείται συνεχώς, εντοπίζεται πιο εύκολα από το ψάρι, αφήνει τα υγρά του(αίμα, φώσφορος κτλ) μέσα στο νερό, δεν προδίδει την αρματωσιά μας και δίνει την εικόνα του ''τραυματισμένου'' θηράματος, εικόνα που δεν περνά ποτέ απαρατήρητη από ένα ψάρι. Πολύ σημαντικό θέμα επίσης είναι και οι αποδόσεις του κάθε δολώματος. Ακούγονται συχνά πλήθος συζητήσεων μεταξύ επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών ψαράδων για το πιο δόλωμα ''ψαρεύει'' πιο πολύ, ποια ψάρια το προτιμούν κτλ. Η αλήθεια φίλοι μου είναι ότι δεν υπάρχουν ''standard'' αποδόσεις στα δολώματα καθώς οι διατροφικές συνήθειες των ψαριών διαφέρουν κατά πολύ ανά περιοχή, ανά εποχή, ανά καιρικές συνθήκες, ανά ώρα, ανά είδος ψαριών, ανά μέγεθος ψαριού κτλ. Για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη, όπου πάω συχνά για νυχτερινό ψάρεμα μουρμούρας έχω παρατηρήσει ότι, όταν φυσάει Νοτιάς οι μεγάλες μουρμούρες τσιμπάνε πιο πολύ στο μονοδόλι(δολωμένο ολόκληρο βέβαια) και αποφεύγουν τον ακροβάτη. Αντίθετα οι μικρότερες μουρμούρες τσιμπάνε μόνο στον ακροβάτη. Όταν δεν φυσάει Νοτιάς τότε το μονοδόλι μένει άθικτο χωρίς κανένα τσίμπημα. Γι' αυτό λοιπόν σε κάθε εξόρμηση που κάνουμε πρέπει να έχουμε προμηθευτεί δύο ή και τρία διαφορετικά ζωντανά δολώματα.

Στα επόμενα άρθρα της κατηγορίας ''ΔΟΛΩΜΑΤΑ'' θα αναλύσω το κάθε  δόλωμα ξεχωριστά.


GREEK CASTERS

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

H TEXNIKH TOY BEACH LEDGERING


Το Beach Ledgering γεννήθηκε κυρίως ως μια ειδικότητα του surf casting, ενώ τα τελευταία χρόνια έγινε ένα ιδιαίτερο στυλ ψαρέματος. Όπως προδίδει και το Αγγλοσαξονικό όνομα αυτης της τεχνικής, είναι ένα είδος ψαρέματος που εξασκείται απο την ακτή και κυρίως από την παραλία. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που έχω παρατηρήσει συνάδελφους ψαράδες να εφαρμόζουν την συγκεκριμένη τεχνική και από λιμάνι. Τα κύρια χαρακτηριστικά που εκπροσωπούν το beach ledgering ειναι η ηρεμία, η λεπτομέρεια, οι κοντινές βολές, τα ευαίσθητα φυσικά δολώματα και τα πονηρά ψάρια των αμμώδη βυθών.

Ποιές είναι όμως οι βασικοί παράμετροι που διαχωρίζουν το beach ledgering από το surf casting; Η απάντηση είναι:
 • Ο εξοπλισμός
 • Οι καιρικές συνθήκες
 • Το είδος του βυθού και το βάθος
 • Τα ψάρια
 • Το δόλωμα


Ας αναλύσουμε λίγο όμως τις παραπάνω παραμέτρους.ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Στο beach ledgering έστω και αν δεν απαιτούνται μεγάλες βολές δεν σημαίνει ότι ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι πρόχειρος και χαμηλής ποιότητας. Αντίθετα πρέπει να είναι ποιοτικός και ανθεκτικός με ιδιαίτερη έμφαση στην λεπτομέρεια και στην ακρίβεια. Το κατάλληλο καλάμι για beach ledgering πρέπει να διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του surf casting που μας επιτρέπουν να ρίξουμε μακρινές βολές με ευκολία, χωρίς κούραση και χωρίς να καταπονείται ο εξοπλισμός μας, ενώ πρέπει να είναι ταυτόχρονα ευαίσθητο και ελαφρύ. Και εδώ φίλοι μου μπαίνει η μεγάλη και εντυπωσιακή τεχνολογία των καλαμιών στην οποία θα αναφερθώ αργότερα με ξεχωριστό άρθρο. Το κατάλληλο μήκος των καλαμιών είναι απο 3.5m έως 4.5m. Τα καλάμια αυτά πρέπει να έχουν οπωσδήποτε fast action και πολύ ευαίσθητη μύτη ώστε να καταλαβαίνουμε και το παραμικρό τσίπμημα.
καλάμι για beach ledgering
ευαίσθητη μύτη καλαμιού με fast action


Όσον αφορά τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιήσουμε, αυτός θα πρέπει να είναι ανθεκτικός, αξιόπιστος και πολύ καλά ισορροπημένος πάνω στο καλάμι μας. Θα πρέπει επίσης να διακρίνεται για την γρήγορη ταχύτητα περιστροφής(άνω των 4.5m ανά περιστροφή). Πολύ σημαντικό ακόμη είναι και το design της μπομπίνας του μηχανισμού το οποίο θα επιτρέπει την ελευθέρωση της πετονιάς χωρις τριβές.


Τα βαρίδια που θα χρησιμοποιήσουμε κυμαίνονται μεταξύ 10gr-100gr και αυτό επειδή στο beach ledgering δεν κάνουμε μεγάλες και μακρινές βολές. Παρακάτω ακολουθούν εικόνες με είδη βαριδίων που χρησιμοποιούμε στο beach ledgering.βαρίδιο ''ελιά''

βαρίδιο με ''φτερά''Οι πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχουν μικρή διάμετρο(0.35mm-0.30mm η μάμα και 0.25mm-0.20mm τα παράμαλα), πολύ καλή ποιότητα και αντοχή. Δεδομένου ότι στην συγκεκριμένη τεχνική έχουμε να κάνουμε με πονηρεμένα ψάρια, όπως η τσιπούρα και η μουρμούρα, για τα παράμαλα θα ήταν καλο να χρησιμοποιούμε πετονιά fluorocarbon ή αλλιώς ''αόρατη πετονιά''.
Όσον αφορά το αναλώσιμο μέρος του εξοπλισμού δηλαδή τα στριφτάρια, οι στριφταροπαραμάνες, οι χάντρες κτλ θα πρέπει να κυριαρχεί η διακροτικότητα και η αντοχή.

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Η τεχνική του beach ledgering πραγματοποιείται είτε την ημέρα είτε την νύχτα από την Άνοιξη μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου έως και τις αρχές του Χειμώνα. Οι καλύτερες καιρικές συνθήκες για την άσκηση της συγκεκριμένης τεχνικής είναι η άπνοια όπου η θάλασσα είναι ήρεμη με μικρά ρεύματα να κουνάνε το νερό και τα ιζήματα του αμμώδη βυθού. Όλα αυτά βέβαια πάντα με βάση την παλίρροια και τις φάσεις της Σελήνης.

ΕΙΔΟΣ ΒΥΘΟΥ ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ: Οι καλύτεροι τύποι βυθού για την άσκηση του beach ledgering είναι ο αμμώδης βυθός και ο ανάμεικτος βυθός(αμμώδης με απομονωμένα βραχάκια και φύκια). Και αυτό γιατί αυτοί οι δύο τύποι βυθών φιλοξενούν τα τρία κυρίαρχα ψάρια που κυνηγάμε στην συγκεκριμένη τεχνική, την μουρμούρα, την τσιπούρα και τον σαργό. Επίσης σε τέτοιους τύπους βυθού περιορίζονται στο ελάχιστο τα ''σκαλώματα'' τα οποία μας καταστρέφουν τον εξοπλισμό και μας σπαταλάνε χρόνο. Το βάθπς στο οποίο θα ψαρέψουμε δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο καθώς τα ψάρια που κυνηγάμε βρίσκονται κοντά στην ακτή όπου το ρεύμα ανακατώνει τον βυθό και τα ιζήματα του αποκαλύπτωντας τροφή.

ΤΑ ΨΑΡΙΑ: Στην τεχνική του beach ledgering δεν κυνηγάμε μεγάλα ψάρια. Τα μεγαλύτερα ψάρια που πιθανόν να δούμε στις αρματωσιές μας θα είναι έως 800gr-1kg ενώ τα πολύ μικρά ψαράκια θα πρέπει να τα ρίχνουμε πίσω στη θάλασσα όπως ορίζει ο νόμος. Σε περίπτωση κατάποσης κόβουμε το παράμαλο και σε καμιά περίπτωση δεν ''ψαλιδίζουμε'' το ψάρι ενώ είναι ακόμα ζωντανό. Τα είδη των ψαριών που κυνηγάμε στην συγκεκριμένη τεχνική είναι η τσιπούρα, η μουρμούρα, ο σαργός, το μυλοκόπι, το σαλάχι, η γλώσσα, το λαβράκι, το γοφάρι και το μαγιάτικο. Πολλές φορές μπορεί να πιάσουμε και μουγγριά ή σμέρνες.

ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ: Στο beach ledgering μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε φυσικό δόλωμα, δολωμένο ολόκληρο ή σε κομμάτια. Προκειμένου όμως να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας συνίσταται το δόλωμα να δολώνεται ζωντανό και ολόκληρο με την χρήση βελόνας. Τέλος δεδομένου ότι η τεχνική του beach ledgering χαρακτηρίζεται απο ήρεμες καιρικές συνθήκες και την ''λεπτότητα'' του εξοπλισμού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και τα πιο ευαίσθητα δολώματα. Διαδεδομένα δολώματα για αυτή την τεχνική είναι όλα τα σκωληκοειδή, τα καραβιδάκια, τα σκαρτσίνια, τα μύδια, οι πορφύρες, τα καβουράκια και τα ψαροδόλια.

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου ήταν η κατανόηση του beach ledgering και των συνθηκων κάτω από τις οποίες ασκείται η συγκεκριμένη τεχνική. Στα άρθρα που θα ακολουθήσουν θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε πτυχή αυτης της τεχνικής με σκοπό πάντα ένα πιο αποδοτικό ψάρεμα.

GREEK CASTERS

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ CASTING

H TEXNIKH TOY CASTING
Τί είναι λοιπόν το ''casting''; Προκειμένου να απαντήσουμε στην παραπάνω ερώτηση πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πολύ καλά τον όρο ''ψάρεμα''. Για μερικούς το ψάρεμα είναι χόμπι, διασκέδαση ή μια πρόκληση ενώ για άλλους εργασία και τρόπος διαβίωσης. Για όποιον λόγο όμως και αν ψαρεύουμε το ψάρεμα ή αλλιώς αλιεία ως επίσημη ορολογία είναι η τέχνη η οποία αποβλέπει στην σύλληψη ιχθύων και άλλων υδρόβιων οργανισμών. Η τέχνη του ψαρέματος εφαρμόζεται στην θάλλασα(θαλάσσια αλιεία) αλλά και στο γλυκό νερό. Η θαλάσσια αλιεία διακρίνεται κυρίως σε δύο κατηγορίες, στην α) μικρή ή παράκτια αλιεία και στην β) μεγάλη ή βιομηχανική αλιεία ανοιχτής θάλασσας. Η παράκτια αλιεία αποβλέπει στη σύλληψη ψαριών του πυθμένα της θάλασσας (αλιεία βυθού) εν αντιθέσει με την αλιεία ανοιχτής θάλασσας που είναι κυρίως αλιεία επιφάνειας και στην οποία γίνεται χρήση μεγάλων μηχανικών μέσων και μηχανοκίνητων σκαφών. Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν το casting είναι μια τεχνική ψαρέματος που εξασκείται στα πλαίσια της μικρής ή παράκτιας αλιείας. Ιστορικά η τεχνική του casting ξεκίνησε από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την ανάγκη των ιταλών πρωταθλητών για μακρινές βολές και για περισσότερα ψάρια για να κερδίζουν στους αγώνες που συμμετείχαν. Αυτοί με τη σειρά τους πήραν στοιχεία από το feeder των αγγλοσαξωνικών χωρών, καθώς η χρήση των λεπτών εργαλείων και του μαλαγρωτή σε λίμνες και ποτάμια ανήκε ιστορικά στους Σάξονες ψαράδες και προσαρμόστηκε στο casting των ιταλών. Το casting αξιοποίησε τις προηγούμενες τεχνικές και τις προσάρμοσε στις ανάγκες των μεσογειακών ωκεάνιων χωρών, οι οποίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ωκεάνια κύματα και να ψαρέψουν σε απόσταση μεγαλύτερη από την θραύση αυτών των μεγάλων κυμάτων. Σήμερα, κατηγοριοποιώντας τη τεχνική του casting, θα λέγαμε πως διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες α) στο casting με ελαφρύ εξοπλισμό (Beach ledgering ) και β) στο casting βαρύ εξοπλισμό (surf casting). Συνεπώς το casting αποτελεί μια τεχνική ψαρέματος απο την ακτή με καλάμι και κύριο χαρακτηριστικό τις μακρινές βολές.

beach ledgering
surf casting


Προκειμένου όμως να εξασκήσουμε την τεχνική του casting απαιτούνται τρεις βασικοι παράγοντες:

 • Εξοπλισμος
 • Γνώση και ικανότητα πάνω στην τεχνική
 • Κατάλληλο δόλωμα


Ο βασικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουμε στο casting αποτελείται απο α)δύο ή περισσότερα καλάμια ειδικά για παράκτιο ψάρεμα, β)αρματωσιες και γ)βάσεις ή τρίποδας για την στήριξη των καλαμιών. Η μορφολογία( action των καλαμιών, παραβολικότητα των καλαμιών, μύτες καλαμιών, μηχανισμός, αντοχή και διάμετρος πετονιάς, είδος βαριδίου, είδος αρματωσιάς κτλ) είναι το στοιχείο που θα καθορίσει τι είδος casting εξασκούμε(beach ledgering ή surf casting).


Η γνώση και ικανότητα πάνω στην τεχνική του casting είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πάρα πολύ στα επόμενα άρθρα. Το πώς κάνουμε ρίψη βολών στο κατάλληλο σημείο και στη σωστή απόσταση, πως επιλέγουμε την κατάλληλη ακτή, πως εκμεταλευόμαστε τις καιρικές συνθήκες, πως κατασκευάζουμε τις αρματωσιές μας, πως ''καρφώνουμε'' το ψάρι και πώς το φέρνουμε έξω, πως συντηρούμε τον εξοπλισμό μας κτλ είναι κάποιες βασικές γνώσεις που πρέπει να κατέχουμε οπωσδήποτε.


Η επιλογή του κατάλληλου δολώματος είναι το Α και το Ω σε κάθε τεχνική ψαρέματος. Πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα δολώματα και πως δολώνονται, σε ποια ψάρια απευθύνεται το κάθε δόλωμα, το είδος του βυθού και τις καιρικές συνθήκες που ψαρεύει το κάθε δόλωμα κτλ. Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα σας προτρέπω να συμβουλευτείτε την σελίδα του blog ''ΔΟΛΩΜΑΤΑ'' αλλά και τα αντίστοιχα άρθρα.

τρίποδας για την στήριξη των καλαμιών
παράδειγμα αρματωσιας

Πιστεύω ότι έγινε πλήρως κατανοητό το τί είναι η τεχνική του casting και σε ποιές κατηγορίες διαχωρίζεται. Στα άρθρα που θα ακολουθήσουν θα αναλύσω κάθε στοιχείο αυτής της πανέμορφης τεχνικής ψαρέματος η οποία μπορεί να προσφέρει καλές ψαριές και μεγάλες συγκινήσεις
GREEK CASTERS